Cel puțin 91 de oameni uciși în Myanmar, deoarece violența continuă să se intensifice – NPR

Fumul crește din cauza arderii anvelopelor sâmbătă, în timp ce manifestanții se adună în comuna Thakeyta, Yangon, pentru a-și continua protestul împotriva loviturii de stat militare din Myanmar. Agenția Anadolu / Agenția Anadolu prin intermediul Getty Images ascunde legenda

comută legenda

Agenția Anadolu / Agenția Anadolu prin Getty Images

Fumul crește din cauza arderii anvelopelor sâmbătă, în timp ce manifestanții se adună în comuna Thakeyta, Yangon, pentru a-și continua protestul împotriva loviturii de stat militare din Myanmar.

Agenția Anadolu / Agenția Anadolu prin Getty Images

Mass-media locală din Myanmar spune că forțele de securitate au ucis cel puțin 114 civili în 40 de orașe sâmbătă, în ceea ce pare a fi cea mai mortală zi de proteste de la lovitura de stat de luna trecută.

Represiunea brutală a venit în timp ce armata a marcat sărbătoarea anuală a Zilei Forțelor Armate. Într-un discurs televizat în capitală, Naypyitaw, liderul loviturii de stat, generalul Min Aung Hlaing, a continuat să justifice lovitura de stat acuzând guvernul de liderul destituit Aung San Suu Kyi că nu a investigat acuzațiile militare de fraudă a alegătorilor în alegerile generale din noiembrie – care a văzut partidul lui Suu Kyi câștigând într-o alunecare de teren.

Min Aung Hlaing a abordat în mod indirect protestele aflate în desfășurare împotriva armatei – denunțând demonstrațiile împotriva loviturii de stat drept „terorism” care „dăunează liniștii statului”. Generalul a promis noi alegeri, dar nu a oferit detalii despre momentul în care va avea loc un nou vot.

Moartea a 114 protestatari sâmbătă se adaugă celor 328 uciși de jună de la lovitură de stat, conform cifrelor publicate vineri de grupul activist Asociația de asistență pentru deținuții politici. AAPR notează că aproximativ un sfert dintre cei uciși au murit din lovituri la cap, ceea ce grupul spune că își exprimă îngrijorarea că manifestanții sunt vizați pentru ucidere. Pe lângă morți, peste 3.000 de manifestanți au fost arestați, acuzați sau condamnați de la începutul loviturii de stat, potrivit AAPR.

Pe măsură ce violența continuă să se intensifice, la fel și temerile că grupurile armate care se opun loviturii de stat militare se poziționează pentru a se alătura luptei.

“Ziua Forțelor Armate din Myanmar nu este o zi a forțelor armate, este mai mult ca ziua în care au ucis oameni”, a declarat generalul Yawd Serk, președintele uneia dintre armatele etnice din Myanmar, Consiliul de restaurare a statului Shan / Armata statului Shan , într- un interviu acordat Reuters . “Dacă vor continua să tragă asupra protestatarilor și să-i intimideze pe oameni, cred că toate grupurile etnice nu ar sta doar și nu ar face nimic”.

Într-o declarație pe Twitter , ambasadorul SUA în Myanmar, Thomas L. Vajda, a denunțat ceea ce a descris drept „oribil” vărsare de sânge și a cerut „încetarea imediată a violenței și restabilirea guvernului ales democratic”.

“Acestea nu sunt acțiunile unei forțe profesionale militare sau de poliție”, a spus Vajda. „Oamenii din Myanmar au vorbit clar: nu vor să trăiască sub stăpânire militară”.

Uniunea Europeană, care la începutul acestei săptămâni a sancționat 11 persoane în legătură cu lovitura de stat, a numit uciderea civililor neînarmați – inclusiv a copiilor – „indefensabilă” într-o postare pe Twitter. „Această a 76-a zi a forțelor armate din Myanmar va rămâne gravată ca o zi de teroare și dezonoare”, a scris delegația blocului în țară.

Alți observatori globali ai crizei, precum istoricul Thant Myint-U, au avertizat cu privire la implicațiile internaționale dacă violența din Myanmar continuă să scape de sub control.

“Un stat eșuat din Myanmar are potențialul de a atrage toate marile puteri – inclusiv SUA, China, India, Rusia și Japonia – într-un mod care ar putea duce la o criză internațională serioasă”, a scris el pe Twitter .

Michael Sullivan a contribuit la raportarea acestei povești.

Check Also

Poliția din Portland declară revolte în timp ce manifestanții sparg geamurile la aniversarea crimei lui George Floyd – OregonLive

Poliția din Portland a declarat marți o revoltă pe fondul unei demonstrații distructive din centrul …